Babeczki owsiane z makiem

Udostępnij wpis

Ekspresowo i na każdą okazję …makowe babeczki owsiane  to taka inna forma owsianki i zarazem fajna opcja na drugie śniadanie jako zdrowy słodycz do kawki. Osobiście nazywam je owsianką na wynos, gdyż świetnie sprawdza się jako produkt do pudełka, można dołożyć do lunch boxu do szkoły, pracy i cieszyć się smakowitą i odżywcza przekąską. Dzięki dodatkowi czekolady i owoców może zastąpić tradycyjną babeczkę. Uwielbiam takie rozwiązania!  

*Do moich babeczek użyłam bezglutenowych  płatków owsianych, oraz mleka krowiego bez laktozy, natomiast możesz użyć zarówno ulubione mleko roślinne lub zwykłe krowie. Natomiast miód zastąpić syropem klonowym lub z agawy.

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 banan
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżeczki maku
  • 1 jajko
  • 80g syropu klonowego/miodu
  • 1/2 szklanki mleka 1.5% tłuszczu
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu lub wg uznania dla podkręcenia smaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 garść borówek i truskawek do dekoracji
  • 4 kostki czekolady gorzkiej o zawartości 70 %kakao

Sposób przygotowania:

1.Blachę do babeczek  należy wyłożyć papilotkami.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Do dużej miski  włóż banana i rozgnieć go widelcem, następnie dodaj jajko, miód oraz mleko. Wymieszaj.

3. Dodaj płatki owsiane, mak, cynamon, sól oraz proszek do  pieczenia. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

4. Ciasto nałóż po jednej łyżce do papilotek.

5. Pozostaje udekorować babeczki dodatkami. Po kilka plasterków truskawek i 2-3 sztuki borówek na muffinkę oraz kawałki czekolady.

6. Piecz przez około 30 minut w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza z funkcją gór-dół.

7. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

1 p. 156 kcal | 79 g | B: 4.6 | T: 5.2 | W: 24.8

 

vivat – dieta.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *